top of page

IVET LEIVA SUAREZ

Aprenent a valorar i a disfrutar

Jo sóc l'Ivet Leiva Suarez, nascuda l'any 1998 a Barcelona. Visc a Manlleu, Osona. Actualment estic treballant i estudiant 3r d'Educació Social a la Universitat de Vic. 
Una de les meves aficions és el bàsquet, on concretament jugo al CB. Manlleu des de petita i també m'agrada córrer, caminar i tot el que estigui relacionat amb l'esport i la natura.

WhatsApp Image 2021-03-23 at 15.52.04.jp
IVET LEIVA SUAREZ: Equipo

IVET LEIVA SUAREZ

CONEIXEMENTS PREVIS

Aquest apartat s’ha de fer a l’inici de l’assignatura i consisteix a escriure:

Què sabeu sobre la relació entre les tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?

​

Són dos conceptes que estan connectats per tal de utilitzar bé la tecnologia, i que és convivent que tots els professionals siguin de l’àmbit que siguin han de tenir unes competències i coneixements sobre les tecnologies de la informació i la comunicació. Relacionant altres conceptes com la innovació, facilitats, interessos i necessitats.

La relació amb l’educació social, la connecto amb millorar la vida de les persones, perquè les tecnologies cada vegada estan més presents en les nostres vides, i en ocasions poden ser molt útils i necessàries, però en altres no.


Quins coneixements / competències digitals teniu?

​

Coneixements en algunes aplicacions d’edició de textos, vídeos, fotografies, cartells, presentacions multimèdia, dades numèriques (excel, canva, powerpoint, picsart instagram...)

​

Quines experiències digitals teniu?

​

Amb les que he anat aprenent al llarg de la meva trajectòria escolar, saber fer servir un mòbil i ordinador, aplicacions necessàries, comptes en correus i xarxes socials, etc.

​

Quines expectatives teniu sobre l’assignatura? Què espereu aprendre?

​

Cercar i seleccionar informació digital adequada per a pròxims treballs o projectes, tot considerant diverses fonts i mitjans digitals; Reflexionar de forma crítica i responsable en l’ús de les TIC. Importàncies de les tecnologies per a un futur i com aplicar-ho i gestionar-ho a l’educació social amb diferents contextos com laboral, cultural i social.

REPTES I PRESA DE DECISIONS

En aquest apartat heu d’explicar els diferents reptes que heu trobat al llarg de tota l’assignatura i com els heu enfrontat. També heu d’explicar per què heu pres certes decisions. Podeu explicar què us ha resultat fàcil i què més complicat, com ho heu resolt, què faríeu diferent... És un diari d'aprenentatge. Aquest apartat s'ha de construir al llarg de l'assignatura. Quan entreu una informació nova, és necessari posar-hi la data.

En aquesta assignatura de Projectes Socials i Tecnologies de la Informació i de la Comunicació, tenia unes expectatives amb relació a l’àmbit digital que han canviat totalment en finalitzar aquesta assignatura. Realment sabia que cada cop estan més presents i és important saber-les utilitzar, però m’he adonat que t’obra infinites possibilitats, en el sentit de poder-les aplicar en l’àmbit social, i sincerament pensava que no m’aportaria gaire.

Al principi de l’assignatura, anava una mica perduda, perquè no estic acostumada a utilitzar recursos o aplicacions noves, sóc més de fer servir les que ja tinc a l’abast i sé com funcionen. I en aquest sentit, se’m va fer complicat, perquè no és fàcil sortir de la teva zona de confort.

Començo sense coneixements sobre les TIC i penso que se’m farà difícil, però tinc moltes ganes d’aprendre i amb una actitud positiva. Però quan se’m presenta el treball grupal i amb parelles de projectes, penso que serà un gran repte, perquè de primeres no vaig entendre res.

Un cop avancen les sessions i demano a les meves companyes, ja em vaig ubicant una mica, però va ser imprescindible escoltar i entendre les sessions teòriques, ja que podia connectar tot el que s’explicava amb el treball de projectes.


El més difícil o repte que m’ha causat aquesta assignatura és saber utilitzar les aplicacions noves, i entendre que darrere de les TIC hi ha molts més conceptes. I això s’ha contemplat en el treball de projectes, perquè tu pots trobar una mancança o una desigualtat en un centre, però darrere d’això hi ha un col·lectiu, uns professionals, l’economia, recursos, aparells i equipaments, programes, xarxes de comunicació... factors que s’han de tenir en compte.

I una de les classes més interessants o amb més coneixements adquirits ha estat les presentacions dels treballs dels meus companys. Perquè aprens molt fent el teu propi treball, però observar que han fet els altres i ser diferents m’aporta molts coneixements, alternatives, diferents perspectives i l’impacte o implicacions en la societat.

Llavors estic satisfeta amb la feina realitzada, l’esforç i angoixa en algunes ocasions, i que és necessari per ser una bona educadora social.

CONEIXEMENTS ADQUIRITS

Aquest apartat s'ha de realitzar al final de l'assignatura. Aquí heu de contrastar els elements que heu presentat anteriorment a l'apartat de coneixements previs amb els coneixements que heu adquirit al final de l’assignatura. Es tracta de respondre què heu après. També hi podeu incloure la data.

Què sabeu sobre la relació entre les tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social?


Un cop finalitzada l’assignatura he pogut observar que hi ha una relació entre les tecnologies de la informació i la comunicació, i l’educació social, quan anteriorment pensava que no tenien gaire relació o no sabia com connectar-ho.

Les TIC són la innovació educativa actualment, afavoreixen eines i recursos que permeten entrar en un món nou ple d’informació de fàcil accés tant pels educadors i educadores socials, com per les persones amb qui treballem. I també faciliten l’ambient d’aprenentatge amb altres estratègies que permeten un desenvolupament digital.

He contemplat que són necessàries en la nostra professió, com a mitjà de comunicació i intercanvi de coneixement i experiències, sobretot s’ha plasmat en realitzar treballs en grup i observar els treballs dels meus companys de classe. Tanmateix remarcar que permet un desenvolupament de noves formes d’ensenyar i aprendre, dins d’aquesta innovació educativa, perquè es troben en tots els àmbits de la societat, inclòs l’educatiu i el social.

​

Quins coneixements / competències digitals teniu?

​

Contrastant les respostes amb les de principi de l’assignatura puc dir que he millorat en estratègies i competències en les mateixes aplicacions que ja sabia utilitzar com l’Instagram, Canva, Excel, etc., ja que, pensava que les dominava molt bé, i no era així. Després aplicacions com el Prezi, Genially, Mentimeter, Powtoon són recursos que desconeixia i realment m’han semblat molt interessants per utilitzar en un futur.

He adquirit capacitat d’utilitzar amb autonomia els diversos recursos digitals i aplicacions que s’han incorporat en l’assignatura i que eren necessaris per dur a terme les tasques i presentacions.

També una de les competències adquirides és sobre la selecció d’informació i les habilitats de cerca, per transformar la informació en coneixement, ja que és important seleccionar aquella informació verídica i autèntica. Un altre punt relacionat i interessant és el de descobrir les notícies enganyoses a partir de les pàgines maldita.es, i media.cat. Actualment hi ha moltes notícies falses i poques maneres de combatre-les, però et fa reflexionar sobre tot el que llegim o escoltem durant el nostre dia a dia, et fa dubtar de si realment és cert o no.

I per últim, esmentar la importància de tenir coneixements i competències en el món digital, perquè ofereixen multitud d’avantatges i una gran quantitat d’informació accessible.


Quines experiències digitals teniu?

​

Després d’acabar l’assignatura m’emporto una experiència molt positiva, connectada a la motivació i interès d’utilitzar els recursos de les TIC. Vaig començar que tenia experiència en aplicacions molt simples o típiques, que són les que feia servir normalment com Instragram, Canva, Excel, etc. Però voler aprendre i voler fer servir altres recursos és un dels motors de l’aprenentatge que ha marcat aquesta assignatura.

D’altra banda, dedicar més temps, concentració i sobretot a hores no lectives ha fet promoure la motivació i sentir-me realitzada o satisfeta quan em sortien bé les coses. En aquest cas amb el Wix, quan al principi em va costar molt utilitzar-lo, però amb ajuda ja vaig començar a defensar-me, i el fet de penjar a la web una cosa bé, era una sensació molt positiva i d’emoció.

Esmentar que la interacció ha fet estar més permanentment actius a interactuar amb les aplicacions Zoom, Drive, Whatsapp a l’ordinador i sobretot entre nosaltres a distància. Això ha permès un alt grau d’implicació de tots i totes, i d’aquesta manera és més fàcil preguntar dubtes, compartir idees, intercanviar recursos, debatre i situacions d’angoixa que anaven sorgint quan les coses no sortien.

I per últim una de les experiències més positives, han estat les presentacions i treballs dels meus companys, perquè van utilitzar aplicacions i recursos, que jo desconeixia totalment, per tant va permetre que aprengués i descobrís molt més a part del meu treball i presentació.


Quines expectatives teniu sobre l’assignatura? Què espereu aprendre?

​

Observant les respostes del primer dia de curs, s’ha complert el que esperava i les expectatives han canviat, tot i no ser fàcil. He adquirit molts aprenentatges com saber veure les desigualtats que existeixen i que anteriorment no veia. A cercar i seleccionar la informació adequada, tenir consciència sobre com està afectant la tecnologia en diferents contextos, etc.

He après molt vocabulari i sobretot conceptes relacionats amb les TIC, com les pràctiques democràtiques, el context digital en l’entorn educatiu i la relació amb l’educació social. També la importància de l’accessibilitat web, tots els factors que hi ha i com poden afectar a les persones.

I per últim, contemplar els avantatges i inconvenients de l’ús de les TIC com a recurs educatiu, però detectar quan es pot produir desigualtats o integrar correctament les noves tecnologies per fer un bon ús.

​

​

IVET LEIVA SUAREZ: Inventario
bottom of page